Matteusevangeliet 2. Kvartal

Matteusevangeliet Forord

Under fødselen fikk Rick Hoyt navlestrengen om halsen og pådro seg en hjerneskade. Han ble ute av stand til å styre armer og ben. Etter noen måneder sa legene at Rick kom til å leve i en vegetativ tilstand resten av livet og burde plasseres i institusjon.

«Men det ville de ikke høre på,» skrev Rick Reilly i bladet Sports Illustrated (20. juni 2005). «De så at Ricks øyne fulgte dem rundt i rommet. Da Rick var 11 år, tok de ham til ingeniøravdelingen ved Tufts University og spurte om det fantes noe som kunne hjelpe gutten å kommunisere.

«Aldri i livet,» var svaret Dick Hoyt fikk. «Det er ingen hjernevirksomhet.»

«Fortell en vits,» sa Dick. Det gjorde de. Rick lo. Det foregikk visst en hel del i hjernen hans.

Så ga de ham en datamaskin. Rick styrte markøren ved å berøre en bryter med siden av hodet. Endelig kunne han kommunisere med andre. Denne teknologien ga ham et nytt liv. Et nytt liv der faren blant annet kjørte ham i rullestol i en sponset maraton. Etter løpet skrev Rick: «Pappa, da vi løp, følte jeg meg ikke handikappet lenger!»

Dick var fast bestemt på å gi Rick denne følelsen så ofte som mulig. Fire år senere fullførte de Boston maraton sammen. Så foreslo noen en triatlon, og siden har de to fullført hundrevis av stevner der faren har skjøvet eller trukket ham etter seg.

«Det er ingen tvil: Min far er århundrets far,» har Rick skrevet. Vi har mye til felles med Rick Hoyt, for vi har en Far som elsker oss høyere enn Dick Hoyt elsker Rick. Han har omsorg for oss og var villig til å ofre sin egen Sønn for oss.

Syndens tragedie har lammet oss. Det livet vi kan leve i egen kraft, er ikke det livet vi var tiltenkt. Om vi prøver aldri så hardt, blir vi aldri gode nok til å bli frelst. «Den tilstanden vi befinner oss i på grunn av synd, er unaturlig, og den makt som skal gjenopprette oss, må være overnaturlig, ellers har den ingen verdi.» – Helse og livsglede, side 324 []. Vi må frelses utenfra, for det er innlysende at vi ikke kan frelse oss selv.

Mange har sett opp mot nattehimmelen for å finne hjelp utenfor seg selv: en frelser. Våre åndelige forfedre, israelittene, hadde et navn på denne frelseren: Davids sønn, som vi kjenner som Jesus fra Nasaret.

Og i Matteusevangeliet får vi en inspirert versjon av Jesu historie. Den skal vi studere dette kvartalet. Matteus var en av Jesu første disipler. Under Åndens ledelse forteller han historien om Jesus slik han forsto den. Som hos Markus, Lukas og Johannes er temaet Jesu inkarnasjon, liv, død, oppstandelse og himmelfart. Og Matteus fokuserer på Jesus som den lovede Messias. Han ville at leserne skulle vite at det var Jesus som skulle redde Israel, han som profetene hadde talt om og som hele GT peker frem mot.

Han skrev først og fremst for jøder, men budskapet om håp og frelse taler også til oss, for som Rick Hoyt trenger vi en som kan gjøre det for oss som vi ikke selv kan.

Og Matteus forteller historien om at Jesus gjør nettopp det.

Andy Nash er professor og pastor ved Southern Adventist University i Collegedale, Tennessee. Han har skrevet flere bøker, f.eks. The Haystacks Church og The Book of Matthew: “Save Us Now, Son of David.”

Bilde av leksehefteOriginaltittel The book of Matthew
Studieforfatter Andy Nash
Redaktør Clifford R. Goldstein
Oversetter Egil Fredheim